Cum sa devii dezvoltator de realitate virtuala sau realitate augmentata 5/5 (2)

0
1920
Vizionari
dezvoltator de realitate virtuala

Indiferent daca esti doar la inceputul drumului sau doar doresti o noua specializare, o alegere potrivita ar fi sa devii dezvoltator de realitate virtuala sau realitate augmentata.

Daca doresti sa devii dezvoltator de realitate virtuala sau realitate augmentata, acesta este momentul potrivit sa faci pasul cel mare. Vei avea avantajul de a face parte din primul val de dezvoltatori specializati si vei avea timp sa dobandesti competente si experienta profesionala inainte ca urmatorul val de dezvoltatori sa se alature industriei.

1. Dobanditi cunostintele de baza

Prima abilitate pe care o vei avea ca dezvoltator de realitate virtuala este in zona 3D: modelarea si scanarea obiectelor 3D, engine-urile pentru jocuri 3D, fotografiile si videoclipurile de 360 de grade. Dezvoltarea 3D se bazeaza pe limbile de programare C# si C ++. 

Aceste limbaje de programare sunt folosite de cele mai populare engine-uri de dezvoltare cu care vei lucra:

Unity – foloseste C# ca limbaj de programare principal;
Unreal Engine – foloseste o combinatie de limbaj C++ si un limbaj de programare bazat pe noduri (Blueprints Visual Scripting).

2. Specializarea

La fel ca si in majoritatea domeniilor, atunci cand vine vorba de a alege o directie, cel mai bine este sa inveti sa faci un lucru si sa il faci bine. Vei avea de ales intre a te specializa in UX Developer sau UI Developer.

Ca si UX Developer vei fi implicat direct in procesul de a crea un produs util, usor de utilizat si placut pentru utilizatorii sai.

Rolul tau ca si UI Developer se va concentra pe experienta vizuala a utilizatorului. Vei alege modul in care un utilizator interactioneaza cu aplicatia sau jocul VR pe care il vei crea.

Incercarea de a excela la ambele nu te va duce nicaieri – nu vei ajunge niciodata la cel mai inalt nivel. La inceput, poti explora fiecare dintre aceste doua ramuri, dar alege doar ceea ce ti se potriveste.

3. Alatura-te unei comunitati de dezvoltatori

Nu vei reusi pe cont propriu ca dezvoltator de realitate virtuala sau cel putin iti va lua mult timp sa faci asta. La inceput, te ve lovi cu siguranta de lucruri pe care nu vei sti sa le faci. Comunitatile te vor ajuta enorm cu sfaturi, idei sau chiar noi prieteni cu aceeasi pasiune.

Comunitatile sunt de obicei, grupate in jurul siteurilor web ale platformelor de programare si a comunitatilor online ale producatorilor de dispozitive VR.

Mai jos poti gasi o lista cu astfel de comunitati:

Google VR

HTC Vive

Unity

Unreal Engine

ARCore by Google

ARKit by Apple

4. Exercitiul este mama invataturii

Incearca sa exersezi zilnic, creeaza jocuri sau aplicatii mici la inceput. Nu te “arunca” sa urmezi tutoriale complexe, vei ajunge sa renunti repede pentru ca nu vei avea cunostintele de baza necesare. Avanseaza constant si creste dificultatea aplicatiilor direct proportional cu bagajul tau de cunostinte. 

In afara de abilitătile profesionale, vei avea nevoie si de resursele necesare pentru a crea aplicatii si jocuri VR sau AR. Unele dintre aceste resurse sunt:

  • Modele 3D de la resurse online, cum ar fi TurboSquid, Free3D, CG Trader, SketchFab, 3DSky, Unity Asset Store
  • Tutoriale – vei gasi destule tutoriale gratuite pe Youtube sau pe siteurile platformelor Unity si Unreal Engine.


Ce este realitatea virtuala vezi aici definitia si exemple

Afla cum va schimba lumea realitatea virtuala

Da o nota articolului