Cum functioneaza o casca VR? Da o nota articolului

0
5389
Vizionari

Presupunand ca nu ai trait pe o insula pustie fara a fi conectat la ultimele stiri si la cum a evoluat tehnologia in ultimii ani, cred ca ai auzit deja de fenomenul tehnologic și cultural numit Realitatea Virtuala (VR).

Inainte de a sti cum functioneaza o casca VR, trebuie sa stiti ca exista tipuri diferite de Realitate Virtuala care pot fi utilizate in diverse moduri, iindustrii si discipline diferite.

Sistemele actuale de VR sunt de tipul Head Mounted Display sau pe scurt HMD, adica un ecran este plasat in dreptul ochilor, ecran care afiseaza imagini specifice pentru fiecare ochi in parte.

Oculus VR

Sistemului i se adauga un set de lentile care pot ajusta distanta intre ochii privitorului, curband usor imaginile, pentru ca noi sa le putem percepe in mod natural. Aceste lentile remodeleaza imaginea pentru fiecare ochi si creeaza o imagine 3D stereoscopica, angrenand cele doua imagini 2D pentru a imita modul in care fiecare dintre cei doi ochi vad lumea.

Modalitatea cea mai potrivita pentru a mari gradul de imersiune este prin cresterea campului vizual (Field of View) – adica cat de „wide” este imaginea. Cele mai multe sisteme VR au un camp vizual de 100 sau 110 grade, care este suficient de larg pentru a nu vedea marginea acestora cu coltul ochiului.

Si pentru o imagine si mai convingatoare este necesara o rata de refresh minima de 60 de cadre pe secunde. Aceasta rata de refresh ne ajuta sa nu ametim sau sa ni se faca rau in timp ce ne miscam.

Mai nou, sistemele moderne au incorporate si casti stereo pentru o imersiune virtuala mai captivanta si originala.

Majoritatea sistemelor de VR care exista in prezent disponibile pentru cumparare necesita un computer personal sau un smartphone (al carui ecran este utilizat si pentru afisare) pentru a functiona. Anul viitor, atat Samsung cat si HTC au anuntat ca vor lansa pe piata un al treilea tip de sistem ce va functiona independent fara a fi nevoie de putere de calcul din partea PC-urilor sau a smartphone-urilor.

Head Tracking

Pentru ca atunci cand porti o casca VR, imaginea din fata ta sa se schimbe pe masura ce privesti in sus, in jos si in lateral sau cand inclini capul, este nevoie de un sistem de tracking. Pentru a functiona, sistemul de tracking foloseste asa numitul 6DoF (sase grade de libertate) care masoara miscarile capului inainte si inapoi, de la o parte la alta si de la un umar la altul pe axele X, Y și Z.

Head Tracking

Motion Tracking

Cand privesti in jos cu casca VR, primul lucru pe care vrei sa-l faci este sa-ti vezi mainile. Pentru a-ti folosi propriile maini in realitatea virtuala si o pozitionare cat mai corecta in spatiu, ai nevoie de controllere specializate.

Motion Tracking

Eye Tracking

Ultima piesa din puzzle-ul VR este eye tracking-ul sau urmarirea ochilor. In interiorul castilor exista un senzor infrarosu care are ca scop sa urmareasca punctul in care privesc ochii. Principalul avantaj al acestui lucru este de a face ca profunzimea campului sa fie mai realista.

Pentru a intelege cu adevarat ce este realitate virtuala, trebuie sa incercati pe pielea voastra.

Da o nota articolului