Ce inseamna 3DoF sau 6DoF? 5/5 (1)

0
1860
Vizionari
3DoF-6DoF

DoF sau Degrees of Freedom (grade de libertate), reprezinta numarul de “directii” diferite pe care un obiect se poate misca in spatiul virtual.

Castile de realitate virtuala 3DOF iti pot urmari orientarea capului, adica stiu unde privesti. Cele trei axe sunt rotirea, inclinarea si miscarea inainte-inapoi a capului. Castile de realitate virtuala 6DOF pot urmari in plus, orientarea si pozitia corpului, casca iti stie pozitia in spatiu.

Detectarea pozitiei corpului in spatiul virtual este foarte dificil de realizat, momentan. Mai ales daca nu se folosesc camere/senzori externi (cum are Rift) sau markere (cum are Vive). Prin urmare, marea majoritate a castilor VR independente/mobile de pe piata sunt 3DOF. In viitor se vor lansa casti independente 6DOF cum ar fi Vive Focus, Oculus Santa Cruz sau Pico Neo.

O persoana care foloseste o casca de realitate virtuala 6DOF se poate misca liber si natural in mediul virtual.

Poti privi orice obiect din diferite unghiuri, sa te apleci deasupra obiectelor sau sa te uiti sub ele, totul este….natural.

3DOF este diferit, mai din topor. Poti sa te uiti in jur, dar pozitia obiectelor pe care le privesti nu se modifica, se misca cu tine, avand mereu aceasi distanta fata de ochii tai. Acest lucru poate influenta starea generala a utilizatorului. Unii nu vor observa si nu vor fi afectati deloc, unii vor avea rau de miscare, altii ar putea sa ameteasca, sa oboseasca sau doar sa aiba un disconfort general.

Daca doresti sa achizitionezi o casca VR, chiar daca este mai scumpa, iti recomand sa cumperi o casca Vive, Rift sau PSVR. Daca ai destula rabdare poti astepta sa apara castile 6DOF mobile.

Da o nota articolului