Noile tehnologii remodeleaza in mod constant lumea din jurul nostru. In ultima vreme, realitatea virtuala a reusit sa schimbe domenii ca: divertisment, asistenta medicala, educatie sau business. Iar impactul acestor tehnologii continua sa se extinda in mai multe domenii, odata cu trecerea timpului.
Conform informatiilor furnizate de Statista.com, in anul 2017 s-au vandut peste 13 milioane de casti de realitate virtuala, iar numarul utilizatorilor care vor imersa in realitatea virtuala se va dubla aproape in anul 2018, fata de 2017.
Desi majoritatea atentiei este dedicata divertismentului si jocurilor video, atunci cand vine vorba de realitatea virtuala (VR), exista un numar foarte mare de cazuri diferite de utilizare a realitatii virtuale.
Anunturi Imobiliare in Realitatea Virtuala
Realitatea virtuala isi face intrarea usor dar sigur, intr-o industrie imobiliara puternic concentrata pe experienta clientilor. Există multe probleme in domeniul imobiliar pe care realitatea virtuala le rezolva, atat pentru cumparatori, cat si pentru investitori. Ganditi-va cum ar fi cumpararea sau inchirierea unei proprietati neconstruite inca, dar vizualizata cu ajutorul unei casti de realitate virtuala sau a unui tur virtual 3D?
Pentru a dovedi beneficiile utilizarii realitatii virtuale in imobilaire, iata o lista scurta a celor mai mari beneficii pe care realitatea virtuala le poate oferi:
# 1 Economiseste timp
Acesta este probabil cel mai mare beneficiu – solutiile de realitate virtuala economisesc timp atat pentru clienti, cat si pentru agentii imobiliari. In zilele noastre, nu multi oameni detin propriile casti de realitate virtuala. Daca un agent imobiliar ar avea una, clientul ar putea efectua tururi virtuale in biroul lui. Pe masura ce castile de realitate virtuala devin mai raspandite, majoritatea oamenilor vor putea sa “viziteze” proprietati VR, fara a-si parasi casele.
# 2 Economiseste bani
Dezvoltarea unor vizite virtuale 3D bogate in functii, poate parea costisitoare, dar ganditi-va la investitia in marketingul comercial clasic. Realitatea virtuala va va ajuta sa economisiti o suma considerabila de bani, utilizand puterea videoclipurilor de 360 de grade si a graficii pe calculator. Astazi, efectuarea unui tur video cu ghid in jurul unei proprietati, necesita doar o camera panoramica si o randare de baza.
# 3 Sentimentul instant de proprietate
Desi utilizarea realitatii virtuale in domeniul medical nu este inca raspandita, tehnologia detine o mare promisiune. Educatia medicala, chirurgia, medicina de reabilitare, psihiatria si psihologia ar putea beneficia toate de realitatea virtuala. In calitate de doctor, ati putea asista unei operatii fara a ridica vreodata un bisturiu sau pentru a va pregati pentru operatii complexe. In calitate de student la medicina, ati putea studia corpul uman mai indeaproape si va puteti pregati pentru operatiile din viata reala.
Cu toate acestea, pacientii vor beneficia cel mai mult. Realitatea virtuala poate sprijini o mai buna gestionare a durerii cronice, poate trata temerile si fobiile sau poate ajuta la supravietuirea evenimentelor medicale, de la atat de dureroasa nastere pana la vaccinare.
Iata cateva exemple despre modul in care tehnologia va schimba asistenta medicala:
-
Imaginati-va ca am putea folosi realitatea virtuala pentru chirurgii in formare. Acestia ar putea deschide interiorul corpului uman pe baza imaginilor radiologice ale pacientului pentru a descoperi toate optiunile inainte de deschiderea reala a pacientului pentru operatie.
-
Pacientii ar putea sa se documenteze despre operatia pe care urmeaza sa o traiasca, inainte de a merge la spital. Ei ar putea vedea cum are loc o procedura, cat de mult timp este nevoie, ce se va intampla cu ei in timpul operatiei.
-
Atenuarea fricii si a traumelor. Ti-e frica de tarantule sau serpi, ai o teamă de inaltime? Realitatea virtuala ofera o noua modalitate de a scapa de temeri si de fobii.
-
Realitatea virtuala poate ajuta pacientul sa se trateze de anxietate, deficit de atentie sau amnezie.
-
Realitatea virtuala poate ajuta femeile sa treaca prin nastere cu mai putina durere.
Realitatea virtuala va schimba modul in care experimentam muzica live
Cu totii avem formatii de muzica preferate din afara tarii. Iar acest lucru, face imposibil accesul la concertele lor in anumite situatii. Cum ar fi sa poti viziona acele concerte din orice parte a lumii, stand in confortul casei tale?
Concertele live VR ofera o varietate de beneficii. Deoarece aparatele de filmat sunt in general pozitionate pe scena, spectatorii traiesc concertul din perspectiva artistilor. Daca ar fi sa platesc pentru un concert VR, asta ar fi si motivul principal pentru care as plati.
Realitatea virtuala va schimba viitorul publicitatii
Cu ajutorul realitatii virtuale, industria publicitara va putea activa consumatorii prin intermediul continutului interactiv. In loc sa creeze o campanie care sa spuna sau sa arate consumatorilor beneficiile unui produs sau serviciu, VR le va permite sa “simta” acel produs/serviciu. Realitatea virtuala imbunatateste experienta live si permite o intelegere mai profunda a valorii unui anumit produs, serviciu sau solutie. Va fi interesant sa vedem cum va evolua inserarea anunturilor directionate si dinamice care nu sunt disponibile in lumea reala, plasate in lumea virtuala.
Realitatea virtuala va schimba industria turismului
Realitatea virtuala va oferi clientului o experienta imersiva fara a fi fizic acolo. Acest lucru va ajuta proprietarii statiunilor/hotelurilor sa creeze un efect wow si sa isi mareasca numarul de turisti. Acest lucru va fi posibil prin crearea de tururi virtuale pentru destinatiile turistice din imprejurimi sau de prezentari 3D a camerelor din hoteluri. Cu ajutorul realitatii virtuale se pot crea tururi de oras sau se poate oferi unor batrani sansa sa calatoreasca in locuri in care nu au ajuns vreodata sau nu mai au cum sa ajunga.
Ideea realitatii virtuale nu va inlocui niciodata experienta calatoriei in lumea reala. Dar va ajuta cu siguranta in a lua decizii sau pentru a ne informa cu privire la calatoriile noastre.
Viitorul eCommerce-ului in realitatea virtuala
Consumatorii cauta cat mai multa transparenta atunci cand cerceteaza si cumpara produse online. Oferindu-le posibilitatea de a accesa mai multe informatii despre produse cu ajutorul realitatii virtuale, poti incuraja cumparatorii sa ia o decizie rapida de cumparare. In realitatea virtuala, cumparatorilor li se ofera posibilitatea de a experimenta produsele din orice unghi, cu libertatea de a le muta, roti si mari, avand acces si la mai multe informatii decat in mod normal. Aceasta metoda de explorare aduce o noua semnificatie expresiei “ceea ce vezi este ceea ce obtii”. Permitand clientilor sa exploreze fiecare aspect al produselor pe care le cumpara, acestia se simt confortabil oferindu-le un “spatiu de incredere”.
Iata cateva beneficii ale folosirii realitatii virtuale in eCommerce:
Utilizatorii pot explora showroom-uri virtuale
Brand-urile pot sa construiasca showroom-uri virtuale sau magazine virtuale. Aceste platforme ofera clientilor o experienta virtuala care este la fel de aproape de a merge intr-un magazin fizic, fara a parasi confortul propriei case.
Vezi aici un exemplu de magazin virtual.
Utilizatorii pot vizualiza produsele inainte de a le cumpara
Oferind consumatorilor sansa de a vizualiza modul in care un produs ar arata inainte de a fi cumparat, este o noutate pe care marile companii incearca sa le implementeze. Cum ar fi sa poti vizualiza o canapea amplasata direct in sufragerie, sa poti alege culoarea si dimensiunea in functie de restul obiectelor din jur?
Marea provocare pentru brand-uri este de a atrage clientii spre magazinul lor (online sau offline). Utilizarea realitatii virtuale va contribui cu siguranta la atingerea acestui obiectiv. Aceste noi tehnologii permit cumparatorilor sa imerseze in experienta de comert si ofera un nou motiv pentru a vizita atat magazinele online cat si pe cele fizice.
Anul 2018 va fi un an foarte interesant pentru realitatea virtuala: acesta va fi anul in care oamenii vor incepe sa inteleaga de ce VR este util. Chiar daca realitatea virtuala poate suna futurist, ritmul tendintelor pe care le-am parcurs in acest articol sugereaza ca acestea vor fi in curand disponibile consumatorilor. Business-urile trebuie sa se asigure ca sunt in masura sa incorporeze aceste tehnologii in produsele si serviciile oferite clientilor.